Heugelwalsen

Bestaande situatie

Bij ThyssenKrupp Stairlifts in Krimpen aan den IJssel worden ca. 25.000 trapliften per jaar geproduceerd. Omdat elke trap verschillend is, worden alle trapliften klantspecifiek gemaakt. Een traplift wordt gemaakt van een ronde buis waaraan een heugelstrip wordt gelast, deze heugelstrip dient als tandheugel voor de liftstoel die hierlangs naar boven/beneden loopt. De heugelstrippen hebben een doorsnede van 40 x 8 mm en moeten onder verschillende hoeken en radiussen gebogen en getorst worden.

Het probleem

Voor het buigen en torsen van deze heugelstrippen wordt gebruik gemaakt van handbediende walstrommels, hiervoor is echter een kracht nodig van minimaal 25 kg. Het handmatig walsen en torsen is bij aantallen van meer dan 300 stuks per dag Arbo technisch niet verantwoord. Omdat elke heugel op een andere radius en onder een andere hoek gewalst moet worden, vergt het volledig automatiseren van deze bewerking een dermate hoge investering dat deze mogelijkheid vervalt.

De oplossing

Om toch tot een acceptabele oplossing te komen, hebben we naar een oplossing gezocht om het handmatig buigen te kunnen handhaven, maar dan met veel minder kracht. De oplossing hebben we gevonden door toepassing van krachtversterkers die de buigkracht voor de operator terugbrengen van minimaal ca. 25 kg naar maximaal ca. 10 kg. Hiermee kan de operator het buigen op dezelfde manier blijven doen, echter met een acceptabele belasting. Tevens is er een digitale hoekmeter ingebouwd zodat men veel nauwkeuriger onder de juiste hoek de strippen kan buigen.